Rozwiązania dla hodowców drobiu

Piece kremacyjne dla ferm drobiu

Zadbaj o bioasekurację hodowli i ogranicz ryzyko wystąpienia ptasiej grypy na swojej fermie dzięki nowoczesnym piecom utylizacyjnym.

checkbox

bezpieczna i ekonomiczna utylizacja na miejscu.

checkbox

eliminacja zagrożeń spowodowanych transportem i składowaniem martwego ptactwa

checkbox

ponad 100 jednostek działających w Polsce

Chcę ofertę
Czytam dalej

Kury stojące obok siebie

Ogranicz ryzyko ND i grypy ptaków

Usuwaj martwy drób bez konieczności składowania go i oczekiwania na odbiór przez firmę zewnętrzną. Ograniczaj możliwość namnażania bakterii i wirusów oraz eliminuj ryzyko ich rozprzestrzeniania się na fermie. Utylizacja na miejscu znacząco zmniejsza również ruch obcych pojazdów i osób na terenie fermy, co dodatkowo ogranicza zagrożenie rozprzestrzeniania chorób zakaźnych, takich jak ptasia grypa czy ND. Właściciel zyskuje więc pełną kontrolę nad procesem utylizacji i może działać szybko, skutecznie oraz zgodnie z zasadami bioasekuracji.

 

Zoptymalizuj utylizację padłego drobiu

Piec kremacyjny pozwala dostosować harmonogram spalania do indywidualnych potrzeb fermy. Może pracować codziennie lub w wybranych porach, zgodnie z decyzją właściciela. Dzięki szybkiemu rozruchowi oraz sprawnemu procesowi spalania utylizacja padłych ptaków przebiega efektywnie i bez zbędnych opóźnień. To elastyczne rozwiązanie, które pozwala minimalizować koszty związane z utylizacją i zapewnia najwyższy poziom bioasekuracji.

Dodatkowe zalety

checkbox

Bezpieczne, ekologiczne spalanie z minimalną emisją
Dzięki konstrukcji z dwoma komorami (spalania i dopalacza), wysokim temperaturom oraz panelowi automatycznej kontroli procesu, spalanie przebiega bezpiecznie, dokładnie i bez szkodliwych zapachów. Ponadto, popiół stanowi zaledwie ok 2% masy wsadu.

checkbox

Zgodność z normami weterynaryjnymi i prawnymi UE
Piece spełniają wymagania Rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 dotyczącego utylizacji ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, co pozwala na ich legalne stosowanie na terenie ferm w Unii Europejskiej.

Chcę otrzymać ofertę cenową

Modele pieców dostosowane do kremacji drobiu

Piece kremacyjny AIS 09
Dla małych ferm

Model AIS 09

Skonstruowany z myślą o mniejszych fermach brojlera i nioski, gdzie obsada nie przekracza 150 tyś ptaków. Jednorazowy maksymalny wsad tego pieca to 100 kg. Dzięki zastosowaniu unikalnych rozwiązań technologicznych, takich jak doskonała izolacja termiczna i panel kontrolny, proces utylizacji staje się niezwykle prosty i efektywny.
Piec kremacyjny AIS 025
Dla średnich ferm

Model AIS 025

Idealne rozwiązanie dla ferm brojlerów i niosek o obsadzie 150–500 tys. ptaków. Sprawdzi się też na fermach indyczek, gdzie główna komora wyposażona jest w dodatkowy metalowy ruszt, przyspieszający spalanie. W zależności od wielkości fermy piec może pracować kilka dni w tygodniu lub codziennie, zapewniając ekonomiczną utylizację.
Piec kremacyjny AIS 040
Dla dużych ferm

Model AIS 040

Piec AIS 040 to urządzenie o wydajności do 50 kg/h i wsadzie 550 kg. Duże drzwi 210×110 cm umożliwiają załadunek ładowarką, a system betonowych rusztów przyspiesza spalanie i pozwala efektywnie utylizować trudny materiał, np. indory. Model sprawdzi się na dużych fermach indorów, niosek i brojlerów (500 tys.–1,2 mln ptaków).

Przykładowe instalacje

Przykładowe instalacje pieców do kremacji zwierząt

AIS 040 – woj. dolnośląskie

Piec zainstalowany na fermie nioski liczącej ok 3 mln ptaków w województwie dolnoślaskim. Jest to już drugi piec, który pracuje na tej fermie. Przy tak licznej obsadzie dwa modele AIS040 radzą sobie doskonale. Obydwa piece są w stanie spalić ok 2 ton kur w ciągu doby, dając korzyści ekonomiczne i bioasekuracyjne.
AIS 09 – woj.podlaskie

Inwestycja w województwie podlaskim na niewielkiej fermie brojlera o produkcji ok 50 tyś ptaków. Przy tej wielkości fermy piec może pracować 3 razy w tygodniu, utylizując w na bieżąco padły materiał. Takie rozwiązanie zostało wprowadzone na kilku fermach w woj. podlaskim zastępując odbiór ptaków przez zewnętrzne firmy utylizacyjne i ograniczając w ten sposób ryzyko wystąpienia na fermie grypy ptaków.
AIS 040 - woj. wielkoplskie

Piec AIS 040 zainstalowany na fermie zajmującej się producenta indyków. Model ten wyposażony jest w specjalny ruszt betonowy, dzięki czemu padły materiał spalany jest zarówno od góry jak i od dołu. Ma to duże znaczenie, szczególnie przy spalaniu indorów z uwagi na dużą zawartość wody.

Kompleksowa usługa od dokumentacji po obsługę pieca

Oferujemy kompleksową obsługę, aby właściciel fermy nie musiał martwić się formalnościami i technicznymi szczegółami. Nasi doradcy pomagają w wyborze odpowiedniego modelu pieca, pomagają przejść przez proces uzyskiwania pozwoleń oraz w kompletowaniu dokumentacji. Następnie nadzorujemy dostawę i przeprowadzamy instalację urządzenia na fermie. Nasz serwis prowadzi szkolenie personelu z obsługi pieca oraz zapewnia wsparcie gwarancyjne i pogwarancyjne.

Technologia produkcji pieców AIS

Wieloletnia praktyka i zdobyte doświadczenie pozwoliły opracować serię pieców AIS, w których zastosowano sprawdzone i nowoczesne rozwiązania technologiczne gwarantujące:

  • Wyjątkową trwałość i niezawodność w porównaniu z konstrukcjami opartymi na cegle.
  • Ograniczenie strat ciepła dzięki użyciu wysokiej klasy izolacji termicznej.
  • Stabilną i równomierną temperaturę pracy dzięki materiałom ogniotrwałym.
  • Spójność monolitycznego betonu poprzez zastosowanie nierdzewnych systemów kotwiących.
  • Solidność konstrukcji zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej pieca.
  • Komfort i bezpieczeństwo użytkowania w codziennej pracy.

Formularz Kontaktowy

Wypełnij poniższy formualrz, aby otrzymać od nas ofertę cenową na insteresujące Cię produkty. Odpowiemy w krótkim czasie.

    Zapoznałem się i akceptuję Politykę prywatności. Wyrażam zgodę na przetwarzanie swoich danych w celu obsługi przesłanego zapytania.

    `

    Najczęściej zadawane pytania

    Ważnym elementem planowania inwestycji jest odpowiedni dobór modelu pieca, dostosowanego zarówno do rodzaju odpadów, jak i do dostępnego na posesji źródła zasilania. Szczegółowe informacje na ten temat można uzyskać, kontaktując się bezpośrednio z naszym przedstawicielem handlowym, który przeprowadzi klienta przez wszystkie etapy.

    Model pieca należy dobrać pod kątem kilku kluczowych czynników: rodzaju odpadu, czyli czy będzie to indyk, brojler czy kura nioska; ilości upadków w danym okresie, na przykład dziennie lub tygodniowo; a także rodzaju paliwa, jakim planuje się zasilać urządzenie, takiego jak olej opałowy, gaz LPG czy gaz ziemny.

    Możliwy jest zakup pieca zarówno ze środków własnych, jak i w formie leasingu. W przypadku leasingu klient ma pełną swobodę wyboru leasingodawcy, a dzięki naszej współpracy z czołowymi firmami z tej branży może liczyć na sprawdzone i korzystne rozwiązania finansowe.

    Instalacja pieca kremacyjnego na fermie to rzeczywiście inwestycja, która wprowadza istotne usprawnienia w codziennym funkcjonowaniu fermy. Posiadamy jednak wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie oraz ponad sto zrealizowanych instalacji, dzięki czemu jesteśmy w stanie profesjonalnie doradzić i przedstawić realne korzyści płynące z zastosowania pieca. Zachęcamy do kontaktu z naszym przedstawicielem, aby wspólnie przeanalizować Państwa potrzeby i dobrać rozwiązanie najlepiej dopasowane do specyfiki fermy.